Imate vprašanje? Pokličite 03 757 38 50


PREHRANA OTROK

POMEN PREHRANE OTROK

Največji vpliv na prehrano otrok imamo odrasli, v prvi vrsti starši, tako mama kot oče. Saj se prvi okusi oblikujejo že v varnem zavetju maternice preko matere. Kasneje pa otroku kot starši predstavljamo velik zgled, saj nas v vsem posnemajo, tudi v načinu prehranjevanja. S svojimi sedanjimi odločitvami močno vplivamo na njihovo oblikovanje prehranskih navad tudi v prihodnosti, odrasli dobi.

Zelo velik vpliv na prehranske navade otrok ima tudi vrtec, kjer otroci preživijo velik del dneva. Zato kot vrtec skrbimo za uravnoteženo prehrano, ki je v  predšolskem obdobju še toliko bolj pomembna za pravilen razvoj otrok.

V vrtcu pri načrtovanju obrokov sledimo smernicam zdravega prehranjevanja otrok (Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, 2010).

Smernice poudarjajo:  
• vključevanje vseh priporočenih skupin živil v obroke,
raznovrstno zelenjavo in/ali sadje v vsakem obroku, s poudarkom na sezonski in
   lokalno pridelani hrani,
kakovost živil,
pitja vode in nesladkanih čajev,
izogibanje gotovim in polgotovim jedem, industrijsko predelanim živilom ter slanim industrijskim mešanicam začimb, saj lahko vsebujejo veliko količino dodanih sladkorjev, (nasičenih in trans) maščob, soli in aditivov,
pripravo sesekljane hrane namesto pretlačene, saj s tem spodbujamo žvečenje
kulturo prehranjevanja in pozitivnega odnosa do zdravega prehranjevanja skozi kurikulum,
• spodbujanje k preizkušanju raznovrstnih živil, tudi nepoznanih jedi,

Organizacija prehrane v vrtcu
V našem vrtcu je organiziranih pet obrokov dnevno: zajtrk, dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica in večerja. Jedilniki za posamezni teden so objavljeni na spletni strani vrtca in oglasni deski. Strmimo tudi k temu, da so živila sezonska in lokalna. Pri prehranjevanju vzgojiteljice spodbujajo umirjenost, samostojnost, kulturno vedenje in pozitiven odnos do hrane. Prehranski okusi in želje so različni in pogosto neskladni s priporočili zdrave prehrane, zato jim ni mogoče vedno ugoditi.

Dietna prehrana v vrtcu
V vrtcu prav tako omogočamo in upoštevamo dietno prehrano otrokom, ki zaradi različnih bolezni potrebujejo posebno prehrano. Uvedba dietne prehrane je mogoča s potrdilom o medicinsko indiciranih dietah otrokovega izbranega zdravnika ali specialista, ki ga starši predložijo vrtcu. Načrtovanje dietnega jedilnika izhaja v čim večji meri iz osnovnega jedilnika z namenom, da je jed po okusu in videzu čim bolj podobna jedi ostalih otrok.

Odrasli, ki prihajamo v stik z otroci, poskrbimo za optimalno prehrano naših otrok, saj je to naša odgovornost in naša velika naložba v njihovo zdravje.

Petra Nemec, mag. inž. preh., organizatorka prehrane

 

Vrtec Zreče

Javni zavod VRTEC ZREČE
Cesta na Roglo 13, 3214 Zreče
tel.: 03 757 38 50
faks: 03 757 38 65

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Januar 2022
P T S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Online

Na strani je 375 gostov in ni članov .